Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Гоув: Вярвам, че съм правилният човек за лидер на консерваторите

Майкъл Гоув
Снимка: БГНЕС

Британският министър на правосъдието Майкъл Гоув заяви, че желанието му да стане лидер на консерваторите и следващ премиер е продиктувано от увереност, че той е човекът за този пост, а не от лични амбиции.

Въпреки спекулациите, че Майкъл Гоув е подложен на силен натиск да се откаже от кандидатурата си, министърът на правосъдието днес официално стартира кампанията си за нов лидер на Консервативната партия и премиер на страната. Той заяви, че иска да стане премиер, защото може да промени Великобритания за добро. Гоув обеща да намали имиграцията като блокира свободното придвижване на хора и като задели допълнително 100 милиона паунда седмично за здравеопазването, ако бъде избран.

Междувременно медиите продължават да обсъждат предателството на Гоув спрямо другия лидер на Брекзит, Борис Джонсън, който вчера изненадващо оттегли кандидатурата си. Интернет издания поместиха карикатура, в която, като в древноримска трагедия, Борис Джонсън е с окървавен гръб, зад него надничат Майкъл Гоув и Тереза Мей с ножове в ръце, а текстът гласи: И ти ли, Бруте!.

Гоув отблеляза днес, че когато е стигнал до извода, че Борис Джонсън не е верният човек за поста, сърцето му е подсказало, че той самият трябва да се кандидатира. Кризата продължава и в опозиционната Лейбъристка партия, където през следващите дни се очаква Анджела Йигъл и Оуен Смит да оспорят лидерството на Джереми Корбин, който отказа да подаде оставка, въпреки гласувания му вот на недоворие и оставките на повечето от членовете  от кабинета в сянка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени