Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей настоя Великобритания да се подготви добре за преговорите с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите за следващ лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания се разминават в преценката си за това кога страната трябва да започне излизането си от Европейския съюз. Според вътрешния министър Тереза Мей, която е фаворит за двата поста, Лондон трябва сериозно да се подготви за преговорите, но министърът на енергетиката Андреа Ледсъм настоява за бързо активиране на член 50 от Лисабонския договор за напускане на съюза.

Тереза Мей подчерта, че няма краен срок за начало на процеса за Брекзит. Преди референдума тя настояваше страната да не напуска съюза.

Не би трябвало да задействаме незабавно член 50. Казвала съм, че не би трябвало да бъде преди края на годината. Трябва да установим своята преговорна позиция, защото когато задействаме член 50, процесът на ниво Европейски съюз започва. Те казват, че може да отнеме до 2 години. Важното за нас е да получим правилното споразумение, а това включва контролиране на свободното движение, но и гарантиране на най-добрата сделка за търговията със стоки и услуги, обясни Тереза Мей и обеща да обедини поддръжниците и противниците на Брекзит и да управлява цялата страна.

Андреа Ледсъм обаче смята, че бързо напускане на съюза ще бъде по-полезно за Великобритания.

Трябва да започнем да действаме по въпроса и да се възползваме от възможността. Не става дума само за напускането на Европейския съюз, но и за осигуряването на сигурност на бизнеса, да кажем на света, че сме готови за бизнес, нека започнем да преговаряме за споразумения за свободна търговия възможно най-бързо, обясни Андреа Ледсъм.

Министърът на правосъдието Майкъл Гоув също настоя за бързо подаване на заявление за излизане от съюза. Той оглавяваше кампанията за напускане на Европейския съюз заедно с бившия кмет на Лондон Борис Джонсън. Твърдеше, че подкрепя Джонсън за премиерския пост, но след това обяви собствената си кандидатура. С това си навлече сериозни критики в партията, но защити решението си.

Преценката ми за това, което е правилно за страната, винаги ще ме ръководи. Основавайки се на това, взех решение с нежелание и натежало сърце, защото харесвах да работя с Борис по време на кампанията за референдума. Мисля, че има големи таланти и способности, но е необходимо нещо друго, за да станеш премиер. Трябва да имаш съответната преценка, административен авторитет, чувство за цел и яснота, каза Гоув.

Първият кръг от гласуването за лидер на консерваторите ще бъде във вторник, след което ще останат само четирима кандидати. Засега Тереза Мей има най-стабилна подкрепа в партията спрямо останалите претенденти - Андреа Ледсъм, Майкъл Гоув, Стивън Краб и Лиъм Фокс. Новият лидер на партията трябва да бъде избран най-късно през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени