Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фарадж се отказа от лидерския пост, кризата в ръководството на торите и лейбъристите продължава

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Найджъл Фарадж, един от най-големите поддръжници на излизането на Великобритания от Европейския съюз, се оттегли лидерския пост на своята Партия на независимостта. В същото време продължава кризата в ръководството на двете основни политически формации на Острова – Консервативната и Лейбъристката партия.

Фарадж обяви, че се отказва от поста, след като е постигнал амбицията си Великобритания да напусне ЕС.  Така още един от отявлените евроскептици се оттегли от дебата как да бъде уреден "разводът" на Лондон с общността:
 
Както преди заявих, че искам страната си обратно, така сега казвам, че искам живота си обратно, коментира Фарадж.

Политическата криза в двете основни британски партии продължава да се задълбочава. Утре трябва да се проведе първото гласуване сред консервативните депутати по кандидатурите на петимата номинирали се за лидерския пост. Този с най-малко гласове ще отпадне от борбата. Фаворит засега е вътрешният министър Тереза Мей, а като основен неин съперник се очертава Андреа Ледсъм. Ако това статукво се запази, то Великобритания ще има жена за премиер за първи път след Маргарет Тачър.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, който отказа да подаде оставка въпреки гласувания му вот на недоверие, също го очакват трудни дни. Анджела Игъл се закани да оспорва поста му, ако той не се оттегли доброволно, защото разполага със солидна подкрепа на депутатите. Все още обаче има шанс профсъюзите да договорят някаква сделка в последния момент.

Междувременно министърът на финансите Джордж Озбърн се опита да успокои развълнуваните от Брекзита инвеститори, като оповести планове да понижи корпоративния данък от 20 на 15 процента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна