Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите от Гоце Делчев и Банско заплашват с ефективни протести

Ескалира  недоволството на пчеларите от Гоце Делчев и Банско заради неспазените  уговорки с Агенцията по безопасност на храните и летателните екипи, които от вчера подновиха пръскането срещу комари в рамките на кампанията  за овладяване на болестта заразен нодуларен дерматит. 

Третирането на площите  от въздуха  беше преустановено преди седмица  заради  сигнали, че десетки пчелни семейства са измрели  от високите температури, затворени в кошерите, докато продължава пръскането. След среща с експерти от областната дирекция на БАБХ, инициирана от кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, беше поет ангажимент пчелните стопанства да бъдат отбелязани на схемите в летателните планове на фирмата, извършваща пръскането,  както и да се спазват изискванията за  информиране пет дни преди третирането и защитната дистанция 800 метра от населените места. Хората от района твърдят, че това отново се нарушава. 

Вчера летателните екипи са  започнали отново пръскане и  се е стигнало до сериозно напрежение с пчеларите от Гоце Делчев и Банско.  Стопаните заплашват с ефективни протести от днес, ако  не се вземат спешни мерки.  Кметът на Гоце Делчев е информирал  отговорните институциите  със спешни писма и е поискал от областния управител съдействие пръскането срещу комари в района да бъде отложено за месец септември, котаго атмосферните условия са по-благоприятни от летните горещини.

Първото огнище на болестта заразен нодуларен дерматит в областта бе открито  в животновъдно стопанство в Гоце Делчев. До момента в област Благоевград са унищожени над 1000 едри преживни животни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна