Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насроченият за утре протест в "Напоителни системи" се отлага

Снимка: Радио Шумен
Насроченият за утре протест на  работещите в "Напоителни системи" пред министерството на земеделието се отлага. За това информираха от  федерациите по земеделие и гори към двата големи синдиката.

На среща с борда на директорите синдикалистите са получили гаранции за изплащане на работните заплати и началото  на преговори за предстоящото преструктуриране на дружеството.
 
На срещата, на която  са присъствали и представители на Министерството на земеделието, работещите в "Напоителни системи"  са  били информирани, че скандалният договор с външна фирма, която е трябвало да контролира приходите и разходите на дружеството, и да  го лицензира като воден оператор, ще бъде  прекратен:

Заплатите ще ги получим до края на седмицата. като поемат ангажименти да си получаваме редовно заплатите до края на годината, каза Павел Черийски от КТ "Подкрепа".

 Отлагането на протестите  в "Напоителни системи"  е  обвързано със искането за писмено споразумение, категоричен беше Черийски:

Тъй като в момента предлагаме споразумение на работодателя в лицето на борда а директорите и изпълнителния директор, което гарантира нашето изплащане на работните заплати и поетите ангажименти от Министерство на земеделието за провеждане  на разговори относно преструктуриране на дружеството, отлагаме на този етап протестите, които бяха подготвени за утре.

Настояването за  преструктуриране  на "Напоителни системи" ЕАД  е записано  в доклада на Световната банка и е неизбежно, допълни синдикалистът, но  в преговорите трябва да участват и профсъюзите:

Започват преговори от другата седмица вече. Преструктуритенето ще става и с наше участие. Ние искаме да си запазим хората.
 


 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна