Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отказа регистрация на партия ДОСТ

При скандиране "ДОСТ" на митинг емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума, мотивира се съдът

| обновено на 08.07.16 в 11:07
Снимка: БТА
Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Лютви Местан – ДОСТ. Мотивите за решението на съдия Лилия Илиева трябва да станат ясни малко по-късно. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Документите за регистрацията на ДОСТ бяха внесени в края на април:

Официалното наименование на партията е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Получава се абревиатурата ДОСТ. Dost на турски означава "приятел". Думата е навлязла в турския от персийски. Например на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума - турска дума. Преобладаващият брой учредители са с турски имена, а Конституцията забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа, пише в мотивите си съдията.

Изводът е, че буквата на закона няма да бъде нарушена, но духът му ще бъде накърнен. Следва и заключението, че макар в устава на ДОСТ да не се съдържа и намек, че това е партия на етническа, расова или верска основа, заиграването с абревиатурата показвало, че най-вероятно партията ще действа, ако не на верска или расова, то поне на етническа основа. По искане на Илиева за допълнителното разясняване на термина от устава на ДОСТ "установяване", Лютви Местан, позовавайки се на тълковния речник й отговаря, че той е синоним  на утвърждаване. Тя обаче опровергава това с пример от прогнозата за времето, че от понеделник ще се установи топло време, не е същото като от понеделник ще се утвърди топло време. От това разминаване прави извода, че заявеното на хартия не винаги отговаря на действителното положение на нещата. Лилия Илиева  вижда отпор и доказателство за наличието на цели, различни от декларираните.

От формацията определиха решението на съда като "лоша новина за евроатлантическия образ на България" и заявиха, че ще го обжалват пред Върховния касационен съд още в понеделник. Лютви Местан е категоричен, че партията е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на Република България, но и със Закона за политическите партии. 
Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура, се казва в позицията на ДОСТ.

Не закъсняха и политическите реакции след съдебното решение.
Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви недвусмислено:
Видно е за всички, че партия ДОСТ, няма какво да се лъжем, партия ДОСТ е един политически проект, който най-вероятно е създаден от една съседна нам държава.

Депутатът от ДПС Янко Янков бе предпазлив:
В момента ситуацията по регистрацията е казус на правораздаването на Република България. Ние сме политическа партия. Казусът има две страни - едната е кандидатите за регистрация, другата е съдебната система. По средата са Конституцията и законите на страната. Ще тече процедура по обжалване, доколкото разбирам. Съдът взима решенията си на база законите на страната и на Конституцията.

Говорителят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев каза, че социалистите не се месят в работата на съда:
Има процедура, която ще продължи с оспорване на това решение от заявителите и от ДОСТ, така че ние сме в съдебна процедура. Ако има някакво завоевание на властите в България, то именно е разделението на властите и ясните отговорности, които трябва да имат. Няма как представители на политическа сила ние да коментираме решение на съдебната власт.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева изрази мнение, че регистрацията на партия ДОСТ трябва да бъде отказана и от следващата съдебна инстанция:

Това е една не само протурска, но и неосманистка, ислямистка партия със своята семитска идеология.


Последната дума след днешния отказ ще е на ВКС.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна