Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан обжалва отказа на СГС да регистрира политическа партия ДОСТ

| обновено на 11.07.16 в 18:28
Снимка: БТА

Лютви Местан обжалва отказа на Софийския градски съд да регистрира политическа партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност".

На 17 страници той и адвокатите на ДОСТ аргументират защо решението на съдия Лилия Илиева е незаконосъобразно и в противоречие с практика на Европейския съд по правата на човека.

Според Местан и адвокатите му, сред които е и Менко Менков, който защитаваше бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по всичките му процеси и представлява банкера Цветан Василев за делото по фалита на КТБ, мотивите на съдия Лилия Илиева показват, че тя не е безпристрастна. Подробно е обсъден ключовия мотив, че "дост" е дума от турски произход, че това е съзнателно търсен ефект, че при евентуален митинг, скандирането на абревиатурата на името, би нарушило забраната на публични събития, да не се говори на език, различен от официалния. На този аргумент от ДОСТ отговарят, че думата е чужда толкова, колкото и ГЕРБ, Атака и БАСТА. В решението на Лилия Илиева да не регистрира формацията, от партията на Местан виждат неправомерна пряка и непряка дискриминация. Лидерът на формацията и адвокатите му възразяват подробно и на съмненията на съдията от Софийския градски съд, че заради преобладаващия брой учредители от турски етнически произход, имало голяма вероятност партията да е етническа.
Като искат от Върховния касационен съд да регистрират ДОСТ, учредителите на партията настояват това да стане възможно най-скоро, за да може формацията да участва в предстоящите президентски избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна