Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 села в Кърджалийско са заплашени от воден режим

Над 30 села в област Кърджали са заплашени от воден режим, заради лятното засушаване. Местните администрации имат готовност към тези населени места да бъдат изпратени водоноски.

През юли и август местните кладенци пресъхват и в повечето села се налага ограничение на водоподаването. Най-тежка е ситуацията в община Крумовград, където все още има места без водопроводна мрежа. Кметът Себихан Мехмед заяви:

В село Вранско винаги лятото дебитът на водата намалява. Такъв е и касузът в село Егрек, където водата постъпва по гравитачен път. Със сигурност карам вода в 7 - 8 села.

Воден режим очаква и жителите на 10 села в община Ардино, каза кметът Ресми Мурад:

На този етап с режим на водоподаване се задоволяват нуждите, но при необходимост имаме готовност да караме с водоноски вода.

6 от селата в Ардинско ще бъдат без вода заради отказ на ВиК да приеме и използва водопроводната мрежа. Причината е, че тя е изградена преди повече от 30 години и за нея в общината няма документация.

Вече е въведен режим на питейната вода в кюстендилското село Джерман. Кметът е разпоредил водата да се спира от 21.00 до 6.00 ч. сутринта. Водният режим се налага, тъй като повече от 2 месеца в района не са падали валежи и дебитът на единствения каптаж в местността Бела вода е паднал драстично. Освен това хората масово поливали градините си с вода от чешмите, въпреки забраната и глобите от 500 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна