Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Тереза Мей зашемети Уестминстър с новите назначения

| обновено на 14.07.16 в 08:28
Снимка: Уикипедия

Новият премиер на Великобритания Тереза Мей ще огласи още членове на кабинета си. Днес се очаква да станат ясни имената на министрите на здравеопазването, образованието, труда и пенсиите.

Водачът на кампанията за излизане от Евросъюза – Борис Джонсън, бе назначен снощи за министър на външните работи в кабинета на новия премиер на Великобритания Тереза Мей. Друг евроскептик – Дейвид Дейвис, поема длъжността на държавен министър за раздялата със Съюза.
 

"Мей къса с миналото", пише "Таймс", визирайки уволняването на финансовия министър Джордж Озбърн, който бе най-близък сътрудник на вече бившия премиер Дейвид Камерън. На мястото на Озбърн бе назначен досегашният външен министър Филип Хамънд. Назначаването на Борис Джонсън на мястото на Хамънд пък е "зашеметило" Уестминстър, твърди изданието.

Чувствам се много горд от този шанс. Имаме огромна възможност да постигнем голям успех в новите ни отношения с Европа и света. Радвам се, че ще бъда част от тези усилия.

В изявленията си, докато все още бе спряган за кандидат за ръководството на Консервативната партия, Джонсън отбеляза като приоритет оставането на Великобритания в единния европейски пазар, но и ограничаване на свободното движение на хора, така че този принцип да важи само за кандидатите за определени работни места.

Още няма решение кога Великобритания да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от Евросъюза. Това заяви новият финансов министър, цитиран от Ройтерс. Хамънд увери, че ще се опита да запази британския достъп до единния пазар и че ще върне доверието на финансовите пазари, разклатено след референдума:
Решението за излизане от ЕС изненада както пазарите, така  и бизнеса и логично разклати доверието и накара много хора да отложат плановете си. Фактът, че действахме бързо за избиране на нов лидер на консервативната партия и назначаване на нов премиер, според мен ще възстанови доверието на бизнеса и потребителите.
Индексът на стоте най-големи компании на Лондонската борса достигна най-високото си равнище от 11 месеца насам. Бизнесът очаква, че на заседанието си по-късно днес централната банка ще намали основната лихва за пръв път от седем години насам.

Новият министър по въпросите на Брекзита – Дейвид Дейвис, очерта стратегията си още преди дни. В документа, поместен на уебсайта на консерваторите, той изрази твърда увереност, че европейците, в името на собствения си интерес, ще отстъпят и ще дадат достъп на Великобритания до общия пазар, щом видят, че британското правителство е твърдо решено да не отстъпва контрола върху собствените си граници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна