Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б.Чуков: Превратът не изненада големите играчи на международното поле

Вл.Цветанов: Опитът от самото начало е бил обречен


Боян Чуков, външнополитичски анализатор и експерт по въпросите на сигурността и Владимир Цветанов, бивш дипломатически служител в Турция, коментираха опита за преврат в страната.

Тази ситуация в Турция не е изненада за големите играчи на международното поле, най-малкото - за техните специални служби. В Москва, Вашингтон и Техеран бяха създадени звена, които да реагират, отбеляза Б.Чуков.

Испанските медии имат добра информация. Тази сутрин "Ел мундо" писа, че реакцията на Обама се забавя няколко часа във времето.  "АВС" пък пише, че народът излече на улицата и обърна ситуацията. Началникът на Генералния щаб е арестуван и закаран на едно от летищата. Оказа се, че висшето ръководство не поддържа превратаджиите. Същото е с опозиционните сили. Има нещо друго, което е извън вътрешните турски проблеми. Има пауза в реакциите на САЩ и Франция. Русия и Иран изразяват безпокойство, но е малко вероятно да са изненадани, смята Чуков.

В разговора беше отбелязано също, че от времето на Кенан Еврен има Съвет за национална ситурност, който заседава всеки месец с участието на целия висш генералитет, на който се обсъжда широк кръг в областта на икономика, външната политика и т.н.

Преди армията беше твърдо за светско управление. След 2000-та година армията се промени. В състава й започнаха да влизат мъже, които не подкрепят напълно идеята за светско управление. Между 1960 и 1980-та година в Турция са извършени три преврата, припомниха експертите. 

Турски министри посочиха, че превратът се ръководи от щата Пенсилвания, където се намира Фетхулах Гюлен. Самият Ерлдоган също се оказа добре подготвен. Задачата да го арестуват не беше изпълнена. Оказа се, че през тези години Ердоган е създал своята средна класа, своя народ, подчерта Чуков.

Висшето командване не участва. Споменават се петима генерали. Те не са на позиции, от които да реализират целите, които са си поставили. Широко известна е истината, че Турция има доста добре действащи сили за сигурност - полиция и жандармерия. В Турция преврат се прави от раз с масово участие на войските, смята Вл.Цветанов.

Б.Чуков добави, че даже контингентът в Ирак е получил заповед да се върне и да защити властта и не е ясно който точно се занимава с този преврат.

Първото наказание ще бъде лишаване на заговорниците от всички отличия. После попадат в сферата на турското правосъдие, за което не може да се каже, че е благосклонно, отбеляза Вл.Цветанов.

Б.Чуков отбеляза, че им 754 арестувани. "Монд" има дълга статия за Фетхулах Гюлен. Активите на неговата мрежа бяха оценени на 25  - 50 млрд.долара. Тази мрежа е плъзнала в цяло Азия сред тюркоговорящите народи. 

В крайна сметка турският народ е този, който ще реши кое е по-добро за него. Турската армия не е онзи еталон, за който се смяташе преди. Не съм съгласен, че превратът е съвсем инсцениран. Ако Ердоган успее да убеди сънародниците си, че превратът е диктуван от чужбина, нищо чудно народът да се обедини. Никой от опозицията не подкрепи превратаджиите, повтори Чуков. Според него е смущаващо, че от самото начало опитът за преврат е много кървав. Това подсказва, че няма основания да се смята, че става дума за шоу за вдигане на рейтинга. 

В.Цветанов също допуска, че може да е имало външна инжекция, която да е подтикнала. Опитът е обречен от самото начало.

На въпрос за бъдещето Чуков отговори, че е нереално да се търси успокоение в много кратък срок  при този пореден удар срещу туризма. Турция може да излезе от ситуацията, ако бъдат отворени икономическите влаимоотноиение със САЩ, ЕС, Русия и Китай. Да не забравяме, че новият път на коприната в южния му клон минава през Турция. Китайците влагат огромни инвестиции в това трасе. 

Не всичко е приключило за една нощ, смята Чуков.

Цялото интервю за извънредното издание на "Събота 150" можете да чуете в звуковия файл.

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна