Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел обяви, че подкрепя демократично избраното правителство в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепя демократично избраното правителство в Турция. В същото време германското министерство на външните работи предупреди своите граждани в Турция да бъдат изключително внимателни.

Новината за пуча завари канцлера Меркел на срещата на върха в Монголия. Тя посочи, че е в непрекъснат контакт с останалите членове на кабинета и че е разговаряла по телефона с представители на властта в Анкара и формулира позицията на Берлин повече от дипломатично – Германия подкрепя демократично избрано правителство.

В същото време германското външно министерство посъветва германските граждани в Турция да не напускат хотелите и жилищата, в които са отседнали. „Ситуацията е изключително драматична, важното е да не се стига до военен конфликт”, заяви зам. председателят на Бундестага Клаудия Рот. Въпреки това се смята, че тази нощ ще дестабилизира трайно региона.

В много градове в Германия турската общност излезе на митинги в подкрепа на Ердоган. Най-голяма е била демонстрацията в град Есен – близо 5000 души. Хиляди обаче се събраха и в други големи германски градове. Митингите навсякъде преминаха мирно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна