Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва е крайно обезпокоена от новините, свързани с опита за преврат в Турция

Снимка: архив

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за случващото се в Турция непрекъснато през цялата нощ, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Москва, събитията в Турция трябва да се развиват в посока на спазването на закона. Той отбеляза, че в Москва са били крайно обезпокоени от новините, свързани с опита за преврат в Турция. 

Новината за преврата в Турция завари външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери в продължилия повече от 10 часа дипломатически маратон от преговори за Сирия. Опитът за преврат в Турция може да обърка плановете на Русия и САЩ за нормализиране на Сирия и борбата срещу терористичните групировки, коментират познавачи на процесите в близкоизточната държава.

Сергей Лавров коментира опита за преврат в Турция: Разбира се, смятаме, че трябва да бъдат избягвани всякакви кръвопролития и сблъсъци и всички въпроси да се решават, във всяка държава, по конституционен път. Добре разбираме, че до изясняването на всички подробности около случилото се е необходимо да се проявява максимална бдителност. Отправяме предупреждение и предлагаме настойчиво на всички наши граждани да не напускат домовете си и да изчакат изясняване на ситуацията. Смятайте това за официално изявление.

Опитният дипломат и високопоставен сенатор в горната камара на руския парламент Константин Косачов, определи опита за преврат в Турция, като несъгласие на военния елит в Турция с провежданата политика на ислямизация от президента Реджеп Ердоган. Според него, очевидно Ердоган е подозирал готвещия се преврат и неговите маневри към нормализиране на отношенията на Турция с Русия и Израел са били опит да успокои тази част от висшия генералитет, която не е скривала недоволството от провалите на новата турска външна политика.

Москва следи внимателно и обявеното затваряне на проливите от властите в Анкара, което може директно да повлияе върху търговията й с петрол към външните пазари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна