Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм обеща сурови наказания за организаторите на опита за преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Турция обвиниха последователите на живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен за организатори на опита за преврат. Часове след като метежът беше потушен, премиерът Бинали Йълдъръм обеща сурови наказания за организаторите. 

На пресконференция в Министерския съвет Чанкая в столицата Анкара премиерът Бинали Йълдъръм заедно с началника на Генералния щаб Хулуси Акар, вътрешният министър и още двама министри обяви 15 юли - деня на проваления опит за преврат, като новия празник на турската демокрация. Той благодари на всички турски граждани, неправителствени организации, които са се стекли по призива на правителството и президента Ердоган на площадите, за да защитят на живот и смърт пред танковете ценностите на демокрацията и законната избрана власт. Визирайки Съединените американски щати, но без да ги назове, турският министър-председател прикани приятелската и съюзническа страна да докаже, че е такава и да предаде обратно на Турция ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен, който от дълги години живее в Пенсилвания. Според него вече никой от западните партньори на Турция не може да има съмнения, че той е лидер на въоръжената терористична организация и нейните тайни структури сред въоръжените сили, които стоят зад опита за преврат. Йълдъръм изнесе актуални данни за жертвите и ранените - 1 440 ранени и 161 жертви. До момента са били арестувани 2 839 военни, сред които петима генерали и 29 полковници, на които ще бъдат смъкнати пагоните. Йълдъръм обеща бърз и справедлив, но много суров процес. Посочи, че престъплението е много тежко - измяна на родината, което по принцип подлежи на смъртна присъда, но в продължение на 20 години, въпреки че наказанието съществуваше по закон, на практика не се изпълняваше.

За този час е свикано извънредно заседание на турския парламент. На него се очаква всички политически сили да излязат с обща декларация, с която да осъдят посегателството срещу парламентарната система и опита за узурпиране на легитимната власт. 





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна