Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на социален жилищен фонд е сред най-сериозните проблеми у нас

Снимка: БГНЕС

Липсата на социален жилищен фонд е сред най-сериозните проблеми у нас. Неуспешната интеграция на малцинствата е част от българския живот.

Над 1000 деца от над 700 семейства са подкрепени в последните две години, благодарение на общите усилия  на организацията "Habitatfor Humanity" и нейните партньори в страната. Минчо Бенов, който е национален директор на "Habitat for Humanity Bulgaria" поясни:

Моделът е добър пример за подкрепа на деца и целенасочена подкрепа за обучението и образованието на деца от тези групи, тъй като това са дефицити, които нееднократно са констатирани. Що се отнася до структурата на самия проект, той е базиран на подпомагане на жилищните нужди на тези хора, но във фокуса на проекта е образованието на деца. Ние се опитваме да възпитаваме един по-широк кръг от ценности и знания, а заедно с това, чрез финансово подпомагане на жилищните условия, чрез безлихвени заеми, възпитаваме една по-голяма отговорност в родителите. До момента, за две години, ние имаме възвръщаемост, регулярно обслужване на тези заеми, над 96%.

Бенов каза, че има разработени критерии за подбор на подпомаганите семейства:

Да имат жилищна нужда, нужда от спешни подобрения в дома, да отглеждат деца, да са отговорни родители. Обвързваме подпомагането с редовно посещаване на училище, с вторични критерии, които партньорите на място оценяват и следят.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна