Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана в НС отхвърли предложението за връщане на наборната военна служба

Снимка: БГНЕС

Парламентарна комисия по отбрана отхвърли предложението на Патриотичния фронт за връщането на наборната военна служба. Предложението беше подкрепено само от депутатите на Патриотичния фронт, един депутат беше против, а мнозинството се въздържа.

В дебата споровете отново бяха по целесъобразността на внесеното предложение. Военният министър Николай Ненчев обясни:

За срок по-малък от една година не може да се осигури пълен обем начална подготовка. Тотално възстановяване на наборната военна служба ще повлече ангажирането на значителни финансови средства.

От военното министерство изчислиха, че наборният войник ще струва с около 800 лева повече от професионалния. Вносителят от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов подчерта, че въпросът е политически и засяга суверенитета на България:

Така наречената "професионална армия" не е в състояние да си свърши работата. С 30 и няколко хиляди военнослужещи при нужда няма как да защитим страната.

Каракачанов припомни, че наборната и професионалната армия могат да съществуват заедно.

По време на заседанието председателят на Комисията по отбрана Михо Михов от АБВ подчерта, че усилията на Военното министерство трябва да са насочени към попълване на професионалната армия:

Професионализацията на Българската армия не е до такава степен завършена и оценена, за да се счита, че тя не може да свърши своите задължения по изискването на Конституцията.

От ДПС пък посочиха, че армията трябва да има и модерно въоръжение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна