Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествен ритуал връчват офицерските пагони на "Тутраканския випуск" на Военния университет

Ивона Стоилова е първенецът на Випуск 2016 на Националния военен университет "Васил Левски"
Снимка: Катя Чорова
С тържествен ритуал във Велико Търново ще бъдат връчени дипломите и първите офицерски пагони на курсантите, които завършват Националния военен университет "Васил Левски". Със заповед на министъра на отбраната  випускът ще носи името  "Тутракански" в чест на стогодишнината от Тутраканската епопея през Първата световна война.

С названието "Тутракански" се възстановява прекъснатата през 2003 година традиция, новите випуски да носят имената на славни събития от нашата история. 88 курсанти завършват 4 военни специалности, като от тях 85 ще бъдат лейтенанти за Българската армия и трима за армията на Виетнам, каза ректорът на Националния военен университет бригаден генерал Пламен Богданов.

Първенец на випуска е Ивона Стоилова, чиято специализация е Тилови войски, а оценката от държавните изпити - шестица. Тя е от Кюстендил, на 25 години и има правото да избере къде да бъде разпределена.

Изборът ми е 110-и логистичен полк в Пловдив. Аз съм логистик и смятам, че там ще получа голям капацитет, набор от знания и възможности, които ще ми помогнат да се реализирам нагоре. Въпреки че съм жена, съм много мотивирана и смятам, че ще успея. Големият пагон също е една от моите цели, каза Ивона Стоилова.

Новият випуск офицери е 138-и поред от създаването на Първото военно училище след освобождението на България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна