Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: "Гранична полиция" разполага с кораби в топ три на Европа

| обновено на 23.07.16 в 17:25
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи ситуацията по границата ни с Турция като относително спокойна. Той каза това след проверка в района на Малко Търново и Резово, в която участваха министърът на отбраната Николай Ненчев и главният секретар на МВР Георги Костов. Борисов обяви, че правителството продължава да поддържа балансирана политика и е в непрекъснат контакт с турските власти на всички нива:

Тази политика, която се води в последните години в света, няма да доведе до нищо добро. Само с ракети и с кораби не се постига спокойствие. Войната не може да гарантира мир. Към момента в България продължаваме да водим една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си. Това е плод на огромния труд на полицаи, жандармеристи, военни и военноморски сили. Тяхното и наше призвание е да правим така, че българите да спят спокойно. Продължавам да настоявам, че външните граници на ЕС трябва да се укрепят, защото вътре да се правят граници, за мен, е безсмислено.

Зачестяват опитите и акции с бежанци да преминат българо-турската граница, стана ясно от думите на Бойко Борисов. Затова в охраната на границата, активно се включват, както военноморския флот, така и всички кораби на „Гранична полиция“:

Мога да уверя българите, че в момента „Гранична полиция” разполага с кораби в топ три на Европа. Тук се наблюдава цялата акватория. Доста от нещата, които са предотвратили, стават на територия, извън България. Същото мога да кажа и за Гърция – през нощта, групите, които се опитаха да влязат, веднага бяха върнати на гръцка територия.

Министърът на отбраната Николай Ненчев допълни, че има готовност за командироване на допълнителни сили, но засега това не е необходимо. Съгласно разработения план, поддържаме в постоянна готовност един кораб, тип Фрегата, катер и вертолет „Пантер“, които могат да окажат съдействие в рамките на три часа. Координацията също е на ниво, допълни Ненечев:

Засега е относително спокойно. Дано такова да бъде положението и занапред. С министър-председателя сме в постоянна връзка, при всеки конкретен случай. Правим всичко възможно да гарантираме спокойствието, полагаме всички необходими усилия да държим в готовност и въоръжените сили.

В момента няма регистрирана непосредствена терористична заплаха за България, допълни главният комисар на МВР Георги Костов. Взетите мерки са съобразно повишения потенциален риск във всички страни от Европейския съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна