Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Турция са издали заповед за арест на 42-ма журналисти

| обновено на 25.07.16 в 12:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са издали заповеди за арест на 42-ма журналисти по подозрения, че тези лица да свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван за ръководител на неуспелия опит за преврат на 15 юли.

Медиите съобщиха, че сред тези, които са получили заповед за арестуване, като част от разследването срещу опита за преврат, е известната журналистка Назлъ Ълъджак. 72-годишната Ълъджак отначало бе сподвижник на управляващата Партия на справедливостта и развитието и пишеше много активно в проправителствения вестник "Сабах". Преди 3 години тя се превърна в един от най-острите критици на президента Реджеп Ердоган и министрите срещу корупционния скандал и бе освободена от вестника.

В същото време се твърди, че няма данни за турски журналисти, които вече са задържани от прокуратурата. Арестувани са над 30 ректори и декани, а също има задържани във военната академия в Истанбул.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че в страната ще бъдат назначени 3000 нови съдии и държавни прокурори. Те ще запълнят овакантените работни места на хилядите служители, отстранени от постовете им след опита за преврат, подчерта той.

Според турския министър на младежта и спорта Акиф Чагатай Кълъч въведеното извънредно положение в страната няма да причини отлагане на международните състезания, на културни и социални инициативи и да попречи на присъствието на спортисти от чужбина. В краткото изявление, което направи в Одрин специално пред БНР, министър Кълъч каза:

Вчера се проведе международното състезание по преплуване на Босфора. Предстои мач на "Фенербахче" и "Монако". От "Монако" поискаха гаранции, ние им ги предоставихме. Във Франция също е въведено извънредно положение, но мачовете от Евро 2016 се играха безпроблемно. Слава Богу, в Турция нямаме притеснения за провеждането на спортни и социални дейности. Няма да има отлагания на международни спортни състезания, както и на инициативи от спортен, културен, социален характер във връзка с извънредното положение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна