Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: След прочистването армията ще стане по-благонадеждна, чиста и ефективна в борбата с ИД

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският външен министър описа като "неуместни" коментарите на ръководителя на американското национално разузнаване, които изказват предположение, че чистките в турската армия след осуетения преврат вредят на сътрудничеството в борбата срещу Ислямска държава. Ако американците питат дали борбата срещу ИД е отслабнала заради чистката в армията, ние казваме, че напротив - след прочистването на армията тя ще стане по-благонадеждна, чиста и ефективна в борбата, заяви пред репортери Мевлют Чавушоглу.

Турция предприе масови уволнения на военни след опита за преврат от 15-16 юли, чиято цел е справяне с поддръжниците на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ. Властите обвиняват Гюлен за организирането на преврата.

Чавушоглу също така се опита да омаловажи западните опасения относно несигурните отношения между Турция и Русия след периода на напрежение, като каза, че отношенията с Москва не са алтернатива на НАТО и ЕС. Турция е член на Алианса и кандидатства за приемане в Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени