Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случаи на заразяване с вируса Зика във Флорида

| обновено на 30.07.16 в 10:32
Санитарни служители пръскат срещу комари в аржентинската столица Буенос Айрес като профилактика срещу зика

Първите случаи на заразяване с вируса Зика, пренесен от комари в континенталната част на САЩ, са регистрирани във Флорида, предаде ДПА.

Четирима души - трима мъже и една жена, са заразени в Маями, съобщи губернаторът на щата Рик Скот:
След като Флорида стана първият щат, заразен със Зика, ние ще продължим да полагаме усилия срещу разпространението на вируса. Регистрирани са четири местни случая на заразяване от комари, като от досега взетите проби от насекомите, няма положителна. От здравния департамент провеждат тестове над живеещите в периметъра, където Зика е била открита, намиращ се северно от центъра на Маями. 

Подготвени сме за възникналата ситуация, като използваме същите техники, както при други болести, пренасяни чрез кръвосмучещи насекоми. Ние сме туристически щат - отворени сме за посещение, само призоваваме летуващите семейства да останат подготвени и да използват спрей против комари
, обясни сенатор Скот по време на медийна пресконференция по казуса.

Предишните случаи на Зика в САЩ бяха при хора, които са били заразени докато са пътували или чрез сексуален контакт, отбелязва ДПА.

Вирусът Зика се разпространява основно чрез комари и вече е епидемия в Латинска Америка и в Карибите. Освен че може да доведе до микроцефалия у новородени, според редица учени вирусът може да предизвика и рядко неврологично заболяване, причиняващо временна парализа при възрастни хора. Бразилия е засегната най-тежко от епидемията. Там има 1,5 милиона заразени.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна