Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара призна, че може да има грешки при чистката след опита за преврат

Снимка: БГНЕС

Турция призна, че е възможно да са допуснати грешки в мащабната чистка, която беше предприета след осуетения опит за въоръжен преврат на 15-и юли.

Ако е имало грешки, ние ще ги поправим, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш във връзка с критиките от чужбина спрямо Турция. Това е и първото официално признание от турска страна, което направи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пред телевизионните камери. Гражданите, които не са свързани с привържениците на Гюлен трябва да се успокоят, тъй като няма да им бъде направено нищо лошо, посочи още Култулмуш.

Преследването на привържениците на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен за организирането на осуетения  метеж доведе до радикална чистка в армията, правосъдието, образованието и медиите.

Подобна позиция, че в чистките може да е допуснат произвол, демонстрира и турският премиер Бинали Йълдъръм, който си послужи с примирителен тон, който беше много различен от твърдия тон, с който досега се говореше.

Йълдъръм днес се срещна с лидерите на двете опозиционни партии - Кемал Клъчдароглу и Девлет Бахчели. В отговор на безпокойството, изразено от Кълъчдароглу заради многото арести и издадените укази, Йълдъръм заяви, че няма да преследват чувство за мъст и че няма да допуснат покрай сухото да изгори и суровото.

По данни на властите, досега са били задържани над 18 хиляди души. 10 хиляди от тях са в предварителния арест в очакване на съдебен процес. Сред тях има и журналисти.

В момент, когато между Турция и САЩ се разменят реплики заради искането на Анкара Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, в Турция пристигна председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд. Това е и първото посещение на високо ниво от САЩ след опита за преврат.

Американският генерал посети базата "Инджирлик", откъдето бяха излетели изтребители в нощта на пуча. Няма информация за срещите му там. След това Дънфорд, придружаван от турския началник на генералния щаб Хулуси Акар посети турския меджлис,
който беше бомбардиран в нощта на пуча. Това се оценява като жест на подкрепа за Турция. Дънфорд беше приет и от турския премиер Бинали Йълдъръм.

По-рано американското посолство в Анкара съобщи, че по време на визитата си Дънфорд ще осъди опита за преврат в Турция .

В същото време в Анкара се състоя демонстрация срещу посещението на генерал Дънфорд. Демонстрантите носеха плакати Дънфорд, иди си, изпрати ни Фетуллах Гюлен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна