Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет за закрила на детето обсъди промени в Семейния кодекс

Обмислят отпадане на тайната при осиновяване

Националният съвет за закрила на детето към правителството обсъди промени в Семейния кодекс. Обмисля се да отпадне тайната при осиновяването, каза заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева. Тя поясни, че ще се даде възможност децата да искат данни за своя биологичен родител по административен вместо по съдебен път. Това обаче ще става ако биологичният родител даде съгласие:

Идеята ни е да върнем режима, който съществува в предходния Семеен кодекс от 1985 година. Настоящата уредба се оказа твърде свободна и те се използва за престъпни дейности, като например продажбата на бебета. Това е нещо, която ние искаме да спрем.

Разсиновявания, според предложенията, ще са възможни само по искане на държавните институции.

До края на месеца текстовете ще се публикуват за обществено обсъждане.

Заместник-министърът на социалната политика Деница Сачева обяви, че новите опростени правила за осиновяване няма да навредят на децата и кандидат-осиновителите:

Улесняване дотолкова доколкото имаме нови правила за начина, по който кандидат-осиновителите ще бъдат оценявани, за обучението, през което те ще преминават, работа конкретно с всеки един индивидуален случай, интергрирана информационна система, която да съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат-осиновителите, така че да може да се подбира най-доброто семейство за всяко едно дете в рамките на цялата страна, а не само регистрираните в отделен регионален регистър.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна