64-годишна жена е транспортирана по спешност във Военномедицинска академия, след като лекари в Благоевград са й поставили диагноза „ботулизъм“. Заболяването е изключително опасно за живота и не е регистрирано в района повече от 20 години.
Най-вероятната причина за тежкото отравяне е консумация на домашно консервирано телешко месо.
Специалисти от Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че при неспазване на технологията и недостатъчно изваряване на месото, в консервите се развиват микроорганизми - бактерии, които са изключително токсични. Консумацията на такива храни предизвиква скоростна токсична инфекция в организма, причинена от токсичния ботулин.
Първоначално жената, която е от Банско, е била лекувана в болницата в Разлог. При рязкото влошаване на състоянието й е транспортирана в Благоевград, където лекарски екип открива причината.