Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фронтекс" изпраща още експерти и техника по българските граници

Снимка: БГНЕС

"Фронтекс" обяви, че значително ще засили дейностите си по сухопътните граници на България. Решението е вследствие на искане на българските власти. Агенцията ще разположи офицери, патрулни коли, микробуси за термонаблюдение и екипи с кучета по границата с Турция, обясни заместник изпълнителният директор на "Фронтекс" Бернд Кьорнер. В същото време ще бъде засилено и наблюдението по границата със Сърбия, уточни той.

Агенцията ще засили присъствието си и на граничните пунктове, за да помогне на българските власти да засичат хора, скрити в коли, автобуси и влакове. Тя ще помага и за определянето на националността на пристигащите мигранти, за да бъдат идентифицирани и регистрирани. Експерти на "Фронтекс" ще събират също информация за дейностите на мрежите за нелегален трафик на хора.

Към момента европейската агенция е разположила 63 експерти с различни специалности по границата с Турция и 17 офицери за наблюдение на границата между България и Сърбия.

90 хиляди мигранти са дошли в Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи Европейската комисия. Според комисията броят е подобен на миналогодишния. Още през юли агенцията "Фронтекс" съобщи за значително увеличение на мигрантите, отправящи се към Европа през Централното Средиземноморие. В същото време потока от мигранти към бреговете на Гърция намалява.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна