Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия ще бъде против отварянето на нови глави в преговорите на Турция с ЕС

Австрия ще се противопостави на отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Причината е големият мащаб на репресиите в страната след неуспешния опит за преврат от 15-и юли, заяви министърът на външните работи Себастиан Курц в интервю за австрийския вестник "Курир". 

Имам глас в съвета на външните министри на Европейския съюз, който трябва да решава за отварянето на всяка нова глава в преговорите с Турция и съм против, заяви Курц. Първият дипломат на Австрия обясни, че Анкара е дала ясно да се разбере, че няма намерение да изпълнява всички критерии за визова либерализация и затова, според Виена, споразумението за спиране на мигрантската вълна към Европа е обречено.

Изявлението на Курц идва, след като по-рано тази седмица канцлерът Кристиан Керн настоя за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция, но срещна отпор от Германия и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според социологическо допитване, публикувано във вестник "Билд ам Зонтаг", 52 на сто от германците са за денонсиране на мигрантското споразумение с Турция.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна