Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече жени харесват фигурата си

Снимка: архив

Американките сега изглеждат по-удовлетворени от телесното си тегло, отколкото са били преди 30 години, сочат предварителните резултати от изследване, цитирани от EurekAlert.След като анализирали резултатите от над 250 проучвания, обхванали повече от 100 000 участници, учените констатирали, че чувството на неудовлетворение сред жените заради фигурите им значително е намаляло между 1981 г. и 2012 г.

Предишно изследване през 90-те години на миналия век показа, че нараства броят на жените, които са недоволни от телесното си тегло. Новият мета-анализ изследвал промените в два аспекта на чувството на неудовлетворение след време, свързани с фигурата и мускулатурата. След 31-годишен период, през който било преценено предизвиканото от телесното тегло чувство на удовлетворение, се оказало, че недоволството сред жените постепенно намалява, докато сред мъжете остава непроменено.


Учените са на мнение, че получените резултати могат да се обяснят с няколко фактора, включително с виждането, че социокултурните идеали постепенно се променят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна