Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран потвърди, че ще действа заедно с Русия срещу терористите в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран е позволил на Русия да използва военната му инфраструктура и въздушното му пространство, за да нанася удари в Сирия.

Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Иран Али Шамхани обяви, че Техеран и Москва ще работят заедно в борбата срещу тероризма. Той потвърди, че Русия е разположила бомбардировачи Ту-22 в иранската база край град Хамадан, за да нанася удари на територията на Сирия.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че освен Ту-22 в ислямската република са изпратени и самолети Су-34.

Ведомството уточни, че руските машини вече са излетели от авиобазата и са извършили атаки срещу цели на "Ислямска държава" и Фронта "Ал-Нусра" в провинциите Алепо, Деир ал Зор и Идлиб.

Подобно военно сътрудничество е безпрецедентно за Иран, чиято конституция забранява чужди военни бази на територията на страната. Иранските власти обаче могат да разрешат ползването на летище.

Междувременно Сирийският център за наблюдение на човешките права обяви, че 19 цивилни са загинали, а десетки са ранени заради въздушни удари в Алепо. Сред жертвите има и три деца. Атаките са били насочени срещу квартали на града, контролирани от бунтовниците. Според центъра ударите са извършени или от руски самолети, или от бомбардировачи на режима на президента Башар Асад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна