Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогорски: Вървим по пътя за избор на единна президентска кандидатура

Снимка: БГНЕС
Вървим доста спокойно по пътя за избор на единна кандидатура (на Реформаторския блок – бел.ред.) и допускам с висока степен на вероятност, че ние ще се справим и ще издигнем единна кандидатура, която ще участва доста активно в предстоящата президентска кампания.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок и заместник-председател на "Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски. Във вторник кандидатите за президентска номинация на Блока представиха визията си за институцията на държавния глава пред Изпълнителния съвет на формацията. Претендентите бяха 7 – Огнян Герджиков, генерал Димо Гяуров, Корман Исмаилов, Съби Събев, Велислав Минеков, Трайчо Трайков и Гроздан Караджов. Огнян Герджиков и генерал Димо Гяуров обаче се оттеглиха от надпреварата.

Вероятно на следващия Изпълнителен съвет във вторник, когато ще се запознаем с допитването до структурите и в партиите, и в гражданското тяло, и когато ще анализираме социологическото проучване и на база на изслушванията ще се оформи по голяма яснота около кандидатпрезидентската двойка. Ние демонстрираме, може би, единствените сред големите на политическата сцена, че имаме ясен механизъм и ясен път, който следваме, че не говорим за една кандидатура, която не е режисирана и наложена, а говорим за истинско състезание. Аз не допускам, че която и да е партия в РБ може да има втори или трети план. Нямам впечатление, че която и да е партия играе двойна игра.

Вчера г-н Гяуров каза, че е дошъл да изрази благодарността си за това, че неговото има е номинирано и че се чувства значима част от общността на хората, подкрепящи РБ, но за него евентуалното участие в тези избори не е приоритет. Важното е, че РБ демонстрира възможност за широк спектър от кандидатури – основната част от гражданското общество, обясни Зеленогорски.

По думите му проектът "Реформаторски блок" е жизнен и трябва да се развива. В Учредителното споразумение не е записан краен срок за функционирането му.

Цялото интервю на Таня Милушева с Найден Зеленогорски чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна