Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция повиши степента на терористична заплаха в страната

| обновено на 18.08.16 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са повишили нивото на терористична заплаха в страната, обяви премиерът Бинали Йълдъръм. Премиерът, който посети мястото на взрив в град Елязъг, заяви, че трима полицаи са загинали при атаката срещу полицейски участък, ранените са 217. Сред тях са 85 полицаи. По думите на Йълдъръм, зад атентата стои Кюрдската работническа партия:

Ясно е, че случилото се е дело на ПКК и нейните клонове. Организацията е загубила командния си състав и членовете ѝ извършват самоубийствени атентати из цялата страна на случаен принцип, когато имат възможност.

Йълдъръм изрази съпричастност с турския народ за загубата, но повтори, че страната няма да се предаде пред тероризма.

Силите за сигурност предприеха операция за залавяне на нападателите, а властите отправиха призив към гражданите за даряване на кръв за пострадалите.

Взрив, причинен от микробус, пълен с експлозиви, разруши част от фасадата на полицейско управление в град Елязъг и остави голяма дупка на мястото. Сградите и автомобилите наблизо претъпяха сериозни щети, изкоренени бяха и много дървета. Експлозията беше чута на много места в града.

Никой все още не е поел отговорност за станалото, както и за експлозията на крайпътна бомба в провинция Битлис няколко часа по-късно. При атаката, насочена срещу конвой на военните, загинаха трима войници и местен пазач, а други 7 военнослужещи бяха ранени. Смята се, че другата експлозия отново е дело на кюрдските сепаратисти.

Турският президент Реджеп Ердоган обвини последователите на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, че играят роля в серията бомбени нападения в източната част на Турция, за които се смята, че са дело на Кюрдската работническа партия. В реч пред мюсюлмански духовници, Ердоган заяви,че страната е изправена пред атаки на различни терористични организации, които действат съвместно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени