Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокери отново с искане за оставка или уволнение на съдийката, допуснала обвинен в двойно убийство да се укрие

София-протест-мотористи
Снимка: Силвия Великова

Мотористи се събраха за пореден път пред Съдебната палата в столицата с настояване за оставката или уволнението на съдията от Софийския окръжен съд Недялка Николова. Съдия Николова пусна под домашен арест турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази семейството мотористи Таня и Бойко Бойкови.  

Малко след като остана извън ареста, двойният убиец, Бекташ, изчезна и в момента е издирван с европейска заповед за арест. За де не пречат на движението, мотористите бяха паркирали от двете страни, плътно до тротоара на булеварда. Под звуците на гайда, мотористите, които въпреки дъжда заеха цялото пространство пред Съдебната палата, хвърлиха ключа от веригата, която на оградата пред сградата. Преди това разпънаха плакат с надпис: “СЪДЪТ Е ЗАТВОРЕН ЗА РЕМОНТ“, а над който бяха наредили каските си със залепената на тях снимка на загиналите под колата на избягалия от България турски гражданин, Бойко и Таня Бойкови.  

Мотористите са категорични, основната отговорност за поредният беглец от правосъдието е на съдия Николова. От днес обаче настояват и за истинска съдебна реформа и за промени в Закона движение по  пътищата. Чрез специална листовка приятелите на Бойко и Таня Бойкови призовават: "Обичай ближния, колкото обичаш себе си. Спри агресията на пътя. Започни от себе си". 

Протестът премина мирно, но на моменти шумно заради синхронно форсиране на моторните двигатели. Макар да имат искания за истинска съдебна реформа и промени в Закона за движение по пътищата, първият знак за промяна у нас за мотористите е оставката или уволнението на съдия Николова. Това каза в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" един от организаторите на протеста Сергей Ценков. Ако лицето си седеше в ареста на Г. М. Димитров, нямаше да има протести, нямаше да има проблеми. Делото щеше да си върви. От името на законодателя депутатът Настимир Ананиев – председател на Транспортната комисия – обеща активен отговор на исканията на мотористите още в началото на лятната сесия. Той обаче ги призова да бъдат по-конкретни. Ако има законови инициативи, които те искат да предложат, нека да го направят, каза Ананиев. Без да изпадат в детайли за следващите си прояви, мотористите обещаха по една всяка седмица.  Нагласата е следващият им протест да е пред сградата на Министерския съвет.

Освен в София, протести на мотористи със същите искания е имало и в други градове на страната, отново пред съдебните палати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна