Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна наредба предвижда промени в названията на някои училища

Първа езикова гимназия Варна

Профилираните гимназии вече ще могат да се наричат и "езикови“, когато повече от половината паралелки в тях са с езиков профил. Това предвижда Наредбата за институциите в предучилищното и училищно образование, която просветният министър Меглена Кунева одобри след обществено обсъждане. 

Училищата, които в момента се наричат "национални", ще останат такива до момента, в който в Държавен вестник бъде публикувано решението на МС кои ще са учебните заведения, които за напред ще ползват това определение.

Промените предвиждат още гимназиите да не се наричат "профилирани" и "професионални", когато от имената им става ясно какъв е техният основен профил или професията, която се придобива в тях. Такива примери са Националната търговско-банкова гимназия, Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

"Езикови" могат да се наричат гимназиите, които имат учебен план за интензивно изучаване на чужд език или обучават по него в 9 и 10 клас по минимум три предмета извън часовете за изучаване на самия език.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна