Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярно заведение на историческия Път 66 пострада при пожарите в Южна Калифорния

Снимка: вестник "24 часа"

Борбата с големия горски пожар в Южна Калифорния продължава, като пожарникарите отчитат значителен напредък.

По техни данни площта, обхваната от огъня в окръг Сан Бернардино, е намалена с 40%. Част от местните жители, евакуирани заради пламъците, получиха разрешение да се върнат по домовете си.

Пожарът на около 100 километра източно от Лос Анджелис е унищожи близо 100 къщи и над 200 постройки.

Сред жертвите на огнената стихия, поразила южнокалифорнийския планинския проход Кейхън, е и едно от най-популярните заведения, разположени на историческия Път 66, свързващ Санта Моника в Калифорния с Чикаго в Илинойс.

Ужасно е да виждам как всичко е станало на пепел. Преживели сме много пожари в областта, винаги сме успявали да се съвземем, но сега е различно. Всичко приключи. Това заведение беше забележителност, едно  култово място - толкова много филмови звезди са преминали от тук, разказа собственикът на ресторанта Сесил Стивънс, който от 50 години развива бизнес на пътя, играещ важна роля в миграциите на запад, особено през 30-те години, и заемащ особено място в американската популярна култура.

Път 66 е създаден през 1926-та като част от Магистралната система на Съединените щати, но  от 84-та не е функционира като такъв. Отсечката обаче продължава да привлича хиляди туристи всяка година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени