Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Германия искат операторите на мобилни приложения да предоставят информация на властите

Бернар Казньов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция и Германия искат да задължат операторите на мобилни съобщителни услуги да дават достъп до кодирано съдържание, за да подпомагат терористични разследвания. Това е една от антитерористичните мерки, обсъждани днес в Париж от френския вътрешен министър Бернар Казньов и германският му колега Томас Де Мезиер, съобщи Франс прес. Казньов призова Европейската комисия да подготви закон, задължаващ операторите да съдействат.
Различните файлове трябва да могат да се обменят и отварят във всички системи. Задължително е полицията, всички полицаи в Европа, да използват еднакъв интерфейс и едновременно да преглеждат всички национални файлове, за да могат да извършват нужните им проверки.

Инициативата на френския вътрешен министър беше посрещната с възмущение от компаниите, защото според тях нарушава законите за личните данни. 

На свой ред германският вътрешен министър Томас Де Мезиер се обяви за обща европейска система за обмен на информация като визи и самолетни билети.
Видимо е, че с движението на хора и близостта на Близкия изток до държавите ни членки, е много по-добре в Европа да си сътрудничим. В момента се чуват много критики към Европа, пита се дали има полза от нея. Посланието ни тук е: що се отнася до сигурността, обединена Европа е по-силна, заяви Томас Де Мезиер.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна