Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговски павилион за български продукти ще бъде открит в Шанхай

Национален павилион за български продукти се открива днес в свободната търговска зона на град Шанхай. По същото време в телемост между Бургас и Шанхай, представители на българския бизнес ще поздравят своите колеги в Китай и  ще дадат стартът на продажбата на български продукти в азиатската страна.

В павилиона ще бъдат предлагани мед, козметични продукти с розово масло, безалкохолни напитки и сладкарски изделия.  Участие са заявили над 40 фирми, а са изпратени над 2.5 тона продукция. Идеята е да положим началото на активна търговия, като транспортът на стоките бъде осигурен от китайска държавна компания, обясни за "Хоризонт" Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа:

Павилионът е една интересна концепция, която е стартирана от китайското правителство от 2014 г. в едно с откриването на първата свободна търговска зона и дава възможност на заинтересовани местни лица в Китай, вносители, дистрибутори, също така и крайни клиенти, да посетят, изберат, направят своята поръчка и дори да закупят на място продукти от България.

Това е вторият български павилион в Китай. След откриването на първия, за кратко време са били подписани 13 договора, отчете Гелев, който е убеден, че страната ни трябва да заложи на износа на качествена продукция. Транспортът на стоките от пристанище "Бургас" е ангажимент на китайската страна по силата на споразумение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна