Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Европейска столица на културата е национална кауза

Снимка: БГНЕС

Никой в Брюксел няма да позволи събитието "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" да бъде торпилирано, което би уронило имиджа на целия ЕС. Това заяви в предаването "Преди всички" Асен Асенов, директор на фондацията за култура и изкуство "Едно":

Пловдив е първият български град, който ще има честта да бъде домакин на това голямо, престижно, единствено събитие на ЕС в областта на културата – Европейска столица на културата. Това е събитие, през което България има шанса да се появи на международната културна сцена, да покаже, че има съвременна култура и че е в състояние да колаборира с различни културни организации от цяла Европа и заедно с тях да произведе културно съдържание на високо европейско ниво.

От тук нататък имаме общата задача всички културни оператори да се обединят, категоричен бе Асенов, който изтъкна, че всички разговори по посока на София, Пловдив, Северозапада и т.н. изглеждат странно в контекста на Европейска столица на културата, защото това е национална кауза, а не софийска или пловдивска.

Изписаното покрай пожара в Тютюневия град и приравняването на събитието с "Евровизия" според него показва притеснително непознаване на темата.

Асенов смята, че Пловдив има изключително сериозна подкрепа от страна на София, а дискусията около Тютюневия град, освен темата за опазване на културното наследство, повдига и темата готов ли е Пловдив да посрещне проявата с достатъчно добра културна инфраструктура, което не е само по силите на Община Пловдив и не може да се случи без намесата на държавата и без държавата да си даде сметка, че това не е пловдивско, а национално събитие.

Спешно и с общи усилия трябва да се намери решение за пълното възстановяване на складовете, гласи мнението на Асен Асенов. Той напомни, че събитието започва в началото на 2019 година и за да не падат цигли по главите на еврокомисарите, които ще дойдат, изграждането инфраструктурата трябва да бъде финализирано до средата на 2018 година.

Цялото интервю, както и документален запис с позицията на кмета на Пловдив Иван Тотев чуйте от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна