Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение заради пожари в гълъбовското село Главан и община Тополовград

Контролира се пожарът в района на село Българска поляна

| обновено на 31.08.16 в 21:44
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в село Главан, община Гълъбово, след като възникналият още вчера по обед пожар в Сакар планина достигналия днес до Старозагорска област. Заповедта е подписана от заместник-кмета Димитър Василев

Пожарът, който възникна край гълъбовското село около 17 часа през деня, се разрастна бързо и достигна на 200 метра от къщите на квартал Войводово, което наложи обявяването на бедственото положение.  

Огънят се разрастна на фронт от 9 км, но екипите на пожарната, доброволци и служители на горските стопанства бързо реагираха  и ограничиха стихията. 
Около 10 машини на пожарната и булдозер бяха пренасочени от другият голям пожар, който гори вече повече от денонощие в Хасковско край село Българска поляна. 

Огнеборците не са спали вече близо 36 часа, но техните екипи ще останат да дежурят край Главан и тази нощ, за да избегнат вариант огърнят да се разрастне в посока  към селото отново.

Пожарът до Главан гори в труднодостъпна местност, което затруднява овладяването на стихията. Хората в селото за притеснени - подготвени са с лопати и подръчни средства, с които, ако се наложи, да се включат в гасенето, за да не стигне огънят до къщите им. За сега такава опасност няма, но духа силен вятър. 
Областният управител на Стара Загора Георги Ранов и директорът на пожарната в града комисар Стоян Колев са  на място. 

СнимкаПожарът в района на
село Българска поляна се контролира в района между трите села -  Българска поляна, Черепово и Главан

Няма опасност за населението, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация- Хасково. Пожарът не се разраства, като се контролира в зоната, в която беше ограничен през деня.

Стихията не е локализирана и не е потушена напълно поради труднодостъпния район.    

Евакуираните от домовете им миналата вечер 50 жители на крайните 20 къщи на село Българска поляна вече се завърнаха в имотите си, след като опасността за селото премина.  

Бедственото положение за община Тополовград остава. 

СнимкаЗа подпалването на най-големия досега пожар за годината са задържани 51-годишен фермер от София, неговият син, който живее в Свиленград, и един работник. Въпреки забраната, те са почиствали терена с трактор. Същите хора са причинили и за големия пожар край Харманли, където преди десетина дни бяха изпепелени 60 000 декара.

Чистят пасища за европейски субсидии с машини, които предизвикват пожари
, обясни директорът на хасковската пожарна Николай Вълчев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна