Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Марков: Трайчо Трайков може да се окаже обединяващата фигура

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок ще заседава по кандидатурата за президент

Костадин Марков
Снимка: БГНЕС

Очаква се Изпълнителният съвет на Реформаторския блок да утвърди кандидатурата на Трайчо Трайков за президент и на ген. Съби Събев за вицепрезидент, съобщи Найден Зеленогорски. 

В четвъртък партиите от Блока заявиха принципната си подкрепа за двойката Трайков - Събев. На заседанието на Изпълнителния съвет на Блока обаче са възможни обрати, тъй като органът взима решенията си с одобрението на три четвърти от присъстващите. 

Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката в първото правителство на ГЕРБ и настоящ общински съветник в София от Реформаторския блок.


Моята прогноза е, че около 8 септември ще се вземе решение, каза в предаването „Преди всички“ заместник-председателят на СДС Костадин Марков.

Като припомни, че решението на ръководството на СДС съвпада с електронното допитване до симпатизантите – първа номинация е Гроздан Караджов, а втора – ТрайчоТрайков, той  отбеляза, че до последно Божидар Лукарски ще упорства номинацията да бъде на Гроздан Караджов, което предполага сериозна съпротива от страна на ДБГ и е много нормално в тази ситуация кандидатурата на Трайчо Трайков да бъде одобрена.

В РБ докато не дойде регистрацията нищо не е последно, но с огромна вероятност това е кандидатът на Блока, изтъкна Марков. По думите му сме в абсурдна ситуация, в която Трайков не е челна номинация на нито една формация в РБ, а накрая ще се окаже обединяващата фигура.

Възможно е да се оформи дебат в последния момент и около вицепрезидентската кандидатура, разговорът за вицепрезидента също би могъл да бъде някакъв капан, допълни още Костадин Марков.

Заместник-председателят на СДС отчете като лош сигнал към избирателите, че именно за президентските избори дискусиите и споровете в Блока са се проточили толкова дълго.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна