Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отново не успя да избере правителство и е заплашена от политическа криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой изгуби втори вот на доверие в парламента. Само 6 гласа не му достигнаха, за да получи доверието на депутатите. За Рахой гласуваха 170 депутати, при необходими 176. Така беше отхвърлена възможността страната да се управлява от второ правителство на Рахой:

Още преди няколко месеца ви предложих да съставим коалиция, каквато е практиката в Европа, когато има подобна ситуация. Вие отказахте. Разбирам защо го направихте, но, честно казано, смятам, че това беше най-добрата възможност за Испания, каза Мариано Рахой.

В подкрепа на консерватора гласуваха либералите и депутатите от малка партия от Канарските острови. Против се обявиха социалистите, Подемос и регионалните партии от Страната на баските и Каталуния.

Сега започва период от два месеца, в който трябва да се намери формула за съставяне на ново правителство. Ако това не стане, парламентът ще се разпусне автоматично и в Испания трябва да се проведат нови избори - третите в рамките само на една година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени