Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер заминава за срещата на Г-20 в Китай с посланието, че „Великобритания е готова за бизнес“ след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер пътува днес за срещата на Г-20 в Китай, което ще бъде първото й участие в международен форум след като пое поста през юли. Очаква се в разговорите й с останалите световни лидери Тереза Мей да обяви, че „Великобритания е отворена за бизнес“ след гласуването в референдума за излизане от ЕС.

Мей ще има среща на „четири очи“ с американския президент Барак Обама. Тя ще се срещне в понеделник и с китайския президент Си Цзипин, но не се очаква решение по проекта за изграждане на атомна централа в Хинкли Пойнт. През юли правителството отложи за есента вземането на решение за строежа на първата атомна централа на Острова през последните 20 години. Френският енергиен гигант EDF, с подкрепата на китайската държавна компания „Чайна Дженеръл Нюклиър“, имат одобрен проект за строежа на струващата 18 милиарда паунда централа. На срещата в Китай, Тереза Мей ще се срещне лично и с руския президент Владими Путин.

Сред най-важните въпроси за обсъждане на срещата на Г-20 ще бъдат ограничаването на финансирането на екстремистките групировки и насърчаването на свободната търговия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна