Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи и таксиметрови шофьори излязоха на протест в Ловеч

| обновено на 07.09.16 в 12:11
Снимка: Пламен Христов

Таксиметрови шофьори в Ловеч излязоха на протест заради намерението на общината да въведе от догодина данък от 720 лева за таксиметров автомобил. Шествието от около сто таксита премина по централните улици на Ловеч, но не се стигна до блокиране на движението.

Това, според шофьорите, ще е един от най-високите данъци за таксиметров превоз в страната. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова обясни част от мотивите от Общината да искат данък от 720 лв. за таксиметров автомобил от следващата година:

Има стоянка, на която таксиметровите шофьори, за разлика от тези в много други градове, не заплащат нищо. На платените паркинги, ако гражданинът спре, ще трябва да си плати. Този данък излиза, че е 2 лв. на ден, 2 лв. на ден е паркомястото. Мисля си, че това никак не е голяма сума.

Таксиметрови шофьори посочиха, че данъкът ще е непосилен за тях и настояват той да е 300 лв., колкото е минималният праг:

Как го определиха 720 лв. – не знам. Много са тези пари. Това е ненормално. Три-четири пъти по-големи градове са с наполовина. Плевен е пет пъти по-голям град – 450 лв. Така данъкът е колкото в София.

Днес предстои обществено обсъждане на проекта за изменение на Наредбата за местните данъци, която включва и налога за таксиметровите автомобили.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на кореспондента на БНР в Ловеч - Пламен Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна