Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калиакра" и "Роял Хелена" отплаваха от Варна за участие в регатата "Тол Шипс"

Снимка: Валери Великов

Двата български ветрохода"Калиакра" и "Роял Хелена" отплаваха от морската гара във Варна за участие в регатата "Тол Шипс", която ще започне от Румъния. "Калиакра" отбелязва 30 години от първото си участие в регатата.37 практиканти, завършили морското училище и варненската морска гимназия, сред които и пет момичета, са на двата ветрохода.

Първото пристанище на българските ветроходи е Констанца, оттам Новоросийск, а от Сочи на 1-ви октомври ще бъдат отново посрещнати на финала във Варна. Капитанът на "Роял Селена" Стоил Миховски е най-младият капитан в момента. Той е на 32 години. Миховски коментира:

Ако кажа, че въобще не се притеснявам, ще излъжа. Леко притеснен, но все пак това е голямо предизвикателство, ще се справя.

Стар морски вълк с 37-годишна практика е капитанът на ветрохода "Калиакра" Любомир Дацев. 22 са практикантите на борда на ветрохода. Дацев каза:

Трябва да обичаш морето, да имаш някои роднини - баща, дядо и така – нататък – мая, дето му викат, за да си така амбициран и да продължиш.

А от трите жени на борда, Хрисия Миндова е готова да стане капитан:

Надявам се да съм капитан на кораб, каза тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна