Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се напрежението в ЕС заради мигрантите

Снимка: БГНЕС

Увеличава се напрежението между страните от Европейския съюз заради страховете, че предстои нов поток от мигранти от Близкия изток. Миналата година в съюза влязоха 1 милион и 300 хиляди мигранти и поставиха под въпрос спазването на Шенгенското споразумение за свободно придвижване.

Словенският премиер Миро Церар смята, че нова мигрантска вълна през Балканите може да предизвика конфликт в региона или в Централна Европа. В интервю за германския седмичник "Ди Велт" Церар обясни, че ако пристигнат прекалено много мигранти, то държавите ще затворят границите си, което ще доведе до проблеми между тях, разпад на Шенген и щети за икономиката и туризма.

Междувременно Виена заплаши Будапеща със съд, ако откаже да приеме обратно мигрантите, влезли в Австрия от Унгария. Съгласно европейските правила от Дъблинския регламент те би трябвало да останат на територията на първата страна, в която достигнат. Унгария обаче посочва, че мигрантите на нейна територия така ли иначе са пристигнали от други еврочленки. 

В същото време премиерът на Дания Ларс Локе Расмусен обяви, че правителството му ще рискува да наруши регламента от Дъблин, като приеме закон, който позволява на страната да отхвърля приемането на бежанци в ситуация на криза. Според него законът ще се прилага в ситуации като тази от миналата година, когато дъблинските правила на практика не са се прилагали.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна