Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън: Доналд Тръмп няма качества на главнокомандващ

Снимка: БГНЕС

Кандидатът на демократите за президент на Съединените Щати Хилaри Клинтън разкритикува остро опонента си Доналд Тръмп. По време на пресконференция днес Клинтън заяви, че Тръмп не е успял да демонстрира, че притежава качества на главнокомандващ. Вчера във форум на телевизия Ен Би Си Тръмп намекна, че ако стане президент ще направи промени по висшите ешалони на армията и похвали руския президент Владимир Путин.

По време на форума двамата кандидати коментираха основните си слабости. Номинираният от републиканците Доналд Тръмп заяви уверено, че е готов да бъде главнокомандващ въпреки неясните му планове за справяне с глобални предизвикателства.

В телевизионото предаване Тръмп похвали русикя президент Валдимир Путин за рейтингът му от 82 процента и го нарече по-добър лидер от президента на САЩ Барак Обама.

Той има много голям контрол над страната си. Системата е много различна и не ми харесва, но в рамките на тази система той е лидер, при това е много по-голям лидер, отколкото нашият президент. Нашата страна е разделена, каза Тръмп.

От своя страна, пред репортери в Лаос Обама заяви, че милиардерът е потвърдил мненията, че не е квалифициран за президент и описа идеите му като смахнати.

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън говориха един след друг във форум за националната сигурност, организиран от телевизия Ен Би Си. Двамата ще се изправят лице в лице по време на същинските президентски дебати, които започват в края на месеца.

Междувременно Клинтън повтори позицията си, че е е направила грешка с използването на личен сървър при работата си като държавен секретар и с гласуването си като сенатор за нахлуването в Ирак през 2003 г., но защити подкрепата си за американската военна интервенция в Либия, която помогна за свалянето на Муамар Кадафи.

Клинтън призова гласподавателите да оценят качествата й за изпълняване на длъжността президент като цяло, а не на базата на едно нейно решение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна