Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Осенец почитат с панихида паметта на загиналите във войните 110 жители на селото

| обновено на 11.09.16 в 13:41
Снимка: Марина Бенова

В разградското село Осенец тържествено беше открит обновеният паметник на загиналите във войните близо 110 жители на селото. Събитието се организира от инициативен комитет и Община Разград по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт, в които 19-ти пехотен полк дава най-много жертви, много от тях - герои от село Осенец. В тържествената церемония взеха участие министърът на отбраната Николай Ненчев, военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. 

С панихида, минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на признателност в Осенец почетоха паметта на загиналите във войните герои от селото. Поменът отслужи архиерейският наместник отец Георги:

Днес имаме честта от народ до министър, всички присъстващи в този ден да поднесем най-малкото уважението към нашите предци, дали живота си пред олтара на своето свято Отечество.

За мен е особена чест днес да бъда сред вас, за да почетем паметта на героите - хората, които дадоха живота си в името на една свободна и независима България, каза в словото си министърът на отбраната Николай Ненчев:

Днес се прекланяме пред техния подвиг, пред този величествен паметник. Преди няколко дни почетохме генерал Колев в Добрич. Почетохме Тутраканската епопея. Бяхме в Гюешево. След няколко дни ще бъдем на Каймакчалан. Героите не бива да бъдат забравяни.

Министър Ненчев изказа благодарност на Инициативния комитет за възстановяването на паметника на загиналите във войните жители на селото. 80 дарители са помогнали със средства и труд за обновяването на монумента, построен преди близо 100 години върху терен от частен имот, дарен от местен жител, разказа Денчо Дечков от местния Инициативен комитет: 

Построен през 1922 година в чест на загиналите в Първата световна война, Балканската война. По-късно е прибавена плочата 1944-1945 година, Отечествената война. Беше изоставен. Поехме една инициатива тук с няколко човека и направихме ремонта. Аз лично имам загинали близки във войната.. Моят дядо Неделчо Матев Златев се е казвал. Той е убит на Тутраканската епопея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна