Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът в столичния квартал Овча купел приключи без напрежение и без арестувани

| обновено на 16.09.16 в 21:43
Снимка: БГНЕС

Без напрежение и без арестувани приключи протестът пред общежитието за бежанци в столичния квартал Овча купел. Протестиращите се заканиха, че ако подобни центрове не бъдат закрити, ще продължат протестите си пред Министерски съвет и Парламента. 
Десетки жители на квартала, евродепутати от политически партии и народни представители се събраха с желанието Домът за бежанци в квартала да бъде закрит, а живеещите в него върнати в държавите, откъдето са дошли. 
За да не се допусне ескалация на напрежението, в района имаше засилено полицейско присъствие. Мястото, където се провеждаше протестът, както и входът на бежанския център бяха отцепени с железни заграждения и плътни кордони от жандармерия и полицаи с палки и с щитове, така че няма почти никаква възможност за досег между протестиращите и мигрантите. 
На протеста присъстваха и местни жители, като повечето от тях негодуваха заради това, че от години в квартала има напрежение от присъствието на бежанците.

Подкрепям го, защото преди време живях тука, бивш военен съм и заради тях се изместих на квартира. Правят проблеми - пушат, пият, хвърлят, за по-сериозно нещо не съм чул, обясни за "Хоризонт" един от хората, живеещи в "Овча купел".

Ние казваме, че тези лагери нямат място не само в София, но и в България. Тези хора, които са дошли тук, нито искат да станат граждани на България, нито ние правим някакъв опит да ги правим граждани на България. Те дори език не учат, а в същото време се разхождат из столицата все едно са живели 100 години с нас. Тяхната цел е да отидат на Запад, а и след като те не искат да бъдат граждани на страната ни, то редно е те да бъдат в някакви лагери от затворен тип,
посочи друг протестиращ столичанин.

Още сутринта Столичната полиция разпространи информация, че се очакват провокации от страна на отделни групи младежи. Заради това в "Овча купел", а и в останалата част на столицата, има полицейски екипи, които проверяват за оръжие, наркотици и алкохол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна