Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Колесников: Парламентарните избори в Русия могат да бъдат смятани като първични за кандидатите за президентските

В неделя в Русия ще се проведат седмите парламентарни избори в страната след разпадането на бившия СССР и обособяването на Русия като независима държава. От една страна ситуацията изглежда предсказуема, защото четири партии, които ще участват във вота, и досега бяха представени в парламента. На този етап няма причина да не продължат да участват и в новия състав на руската Дума. От друга страна тези избори могат да изглеждат и необичайни, защото се провеждат 2 години преди президентските. Затова мисля, че основната им функция ще е по някакъв начин да спомогнат за съхраняването на легитимността на системата до изборите за държавен глава през 2018 година.

Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Андрей Колесников от московския център "Карнеги", ръководител на направлението за руска вътрешна политика и един от авторите на изследването "Изборите 2016 - рутина или промяна". Той допълни:

Парламентарните избори са прелюдия към президентските и могат да бъдат смятани за своеобразен праймъри за кандидатите за президентските. Без тези парламентарни избори, няма да може да се тества руската политическа система. От тях се очаква да дадат представа за легитимността на една или друга партия и определени политици.


Според експерта няма да станем свидетели на протестен вот на руските граждани заради санкциите, наложени на Русия след 2014 година.

Изследванията показват, че не само политически, но и социален масов протест не е възможен засега.  Независимо от кризата руснаците са готови да се адаптират към нея. Това е така наречената "негативна адаптация". Според част от обществото е по-добре да очакваш някакви привилегии, отколкото да протестираш против нея. Това са засега доминиращите настроения.

Въпреки спада в рейтинга на управляващата “Единна Русия“ през последните месеци тя остава лидер преди парламентарните избори, коментира Колесников:

Безусловно тя ще бъде на първо място, независимо с колко точно гласове. Тя ще остане първата политическа сила, защото мисленето на болшинството е да се гласува за управляващите в страната. Смятам, че “Единна Русия“ е, така да се каже, едно от имената на властта.   

Как ще изглежда опозицията е трудно да се каже, тъй като според повечето хора в Русия, това са комунистите, ЛДПР на Жириновски  и „Справедлива Русия. Хората се отнасят с недоверие към новите опозиционни партии, коментира експертът, според когото  „Яблоко“ няма да успее да влезе в Думата, но може да вкара индививидуални депутати. Алексей Навални е разпознаваем за интернет аудиторията, но не и извън мрежата, и вероятно би получил 1 % от гласовете в национален план. Григорий Явлински пък е разпознаваема фигура, но въпросът е дали той ще съумее да събере повече от 3 - 4 %. „Партията на ръста“, на Борис Титов, който е икономически омбудсман в екипа на президента Владимир Путин, е неразпознаваема и ще бъде по-скоро „спойлер“ за„Яблоко“, допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна