Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гласуват жителите на руския град Балашиха

Снимка: Николай Кръстев

Почти половин милионният град Балашиха са намира на 50 км. от руската столица Москва. Преди няколко години той стана известен с това, че немалка част от неговите жители излязоха на протест в защита на една от своите гори, когато става ясно, че тя ще бъде изсечена и на нейно място ще бъде издигнат жилищен комплекс. Тогава Анатолий Баташев, който днес е кандидат за депутат от Зелената партия на Русия, повежда хората, които изграждат палатков лагер и не позволяват да бъде изсечен определеният за строителство зелен район на града:

Битката за спасяването на гората с брезите беше водена през 2012 година, когато искаха да я отсекат заради строеж. Никой не повярва, че ще можем да победим голямата строителната компания в Подмосковието, а също така и местната власт, но хората стояха тук почти 100 дни. Стояхме под брезите.

Изборният ден в Балашиха преминава спокойно. Повечето жители не криеха за кого ще гласуват и споделяха, че това е партията на президента Владимир Путин - "Едина Русия". Ето и част от споделеното пред микрофона на БНР:

Много добре се чувствам. Аз много обичам Путин, харесвам неговите изказвания и действията му. С удоволствие гласувах за него.

Всички избори, според мен, променят нещата, защото има различни партии. Животът никога не стои на едно място.  

Имаме надежда, затова се надяваме на по-добро. Животът става с всяка изминала година все по-хубав. Вижте възрастните хора са по-добре облечени - споделиха граждани на Балашиха.

Тези, които обаче не пожелаха да отговорят на въпроса за очакванията им след парламентарните избори в Русия, споделиха, че пенсиите им са ниски и че са останали забравени от държавата, но не пожелаха да свържат въпроса дали това е станало вследствие на политиката на Русия спрямо Украйна и анексията на Крим преди две години.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна