Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единна Русия" запазва водещите си позиции след парламентарните избори в Русия

| обновено на 19.09.16 в 03:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ниска избирателна активност и нередности в няколко региона в Сибир характеризираха парламентарните избори, които се проведоха в Русия. Управляващата партия "Единна Русия", запазва водещите си позиции в страната, което може да й даде възможност да управлява самостоятелно.

Според резултатите след преброяването на 30% от гласовете от ЦИК, мнозинството от руснаците,
52%, както и се очакваше, дадоха своя глас в подкрепа на "Единна Русия". Втора, изненадващо, се оказа националистическата и популистка партия на Владимир Жириновски,  Либерално-демократическа партия на Русия, с 14,7%, следвана от Комунистическата партия на Руската федерация на Генадий Зюганов, с минимална разлика и 14,6% от гласовете, и някогашният партньор на партията на президента Владимир Путин – "Справедлива Русия" - с 6,3%.

Засега все още няма официална информация за това дали прозападната опозиция прескача петпроцентната бариера за влизане в Думата.


Това, което характеризира избирателния процес, бе ниската активност в Москва, Санкт Петербург и цяла Русия, където желаещите да упражнят правото си на глас едва достигна приблизително до 30%, а според всички наблюдатели на политическите процеси това е най ниската избирателна активност в руската политическа история за целия ХХ век. Това е доста стряскащо, въпреки ободряващото изказване на президента Владимир Путин, който, заедно с премиера Дмитрий Медведев, пристигна в предизборния щаб на управляващата партия в центъра на Москва.


Хората виждат желанието и стремежа на водещата политическа сила, която работи и е широко представена в парламента, да постига политически резултати. Те се доверяват на това желание за работа и за принасяне на полза на страната. И, разбира се, такова доверие трябва да бъде оправдано. Трябва да работим заедно с тези, които идват от едномандатните окръзи, да организираме сплотено професионално ядро, да структурираме работата и да продължим нататък, каза руският президент.

От най-влиятелната опозиционна партия "Яблоко" побързаха да кажат, че тепърва ще идват резултатите от големите многомилионни градове в Русия, където формацията има своите позиции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна