Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей смята да изложи план пред ООН за справяне с неконтролируемата миграция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да се прави съществена разлика между бежанците и хората, които пристигат в дадена страна по икономически причини, заяви британският премиер Тереза Мей преди началото на срещата на ООН по въпроси на миграцията. Тя допълни, че бежанците трябва да търсят политическо убежище в първата сигурна страна, която достигнат, и подчерта, че държавите имат пълното право да контролират границите си и носят отговорност за предотвратяване на нелегалната и неконтролируема миграция.

Мей смята да изложи на срещата план за справяне с безпрецедентно високите нива на движение на хора в световен мащаб.

Според нея сегашната тенденция в миграцията излага бежанците на голяма опасност и облагодетелства престъпни организации.

Голямото движение на хора по света не е в интерес нито на мигрантите, нито на страните, които те напускат, през които преминават и в които пристигат, за да търсят убежище, изтъкна Тереза Мей.

По думите й кризата рискува да подкопае обществената подкрепа за бежанците и заделянето на повече средства за справяне с проблема.

Не трябва да се фокусираме само върху лечението на симптомите на кризата, а да обърнем внимание и на корените и причините за нейното възникване, отбеляза британският премиер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна