Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Стойкова - доброволчеството като начин на живот

Основателката на операция "Плюшено мече" се завърна от Уганда

Снимка: БГНЕС

27-годишната Михаела Стойкова се завърна от Уганда, където в продължение на два месеца работи по доброволчески проект с деца, лишени от родителски грижи. Настанена в малко селце, Михаела е имала досег с всички нюанси от живота на местните. Грижила се е за близо 30 деца в неравностойно положение на възраст от година и половина до пет и половина години. Идеята на доброволческия проект е да бъдат подпомогнати четирите местни жени, които се занимават с децата. Доброволците са учили децата сираци на английски, математика и изкуства.

Сега Михаела е инициатор на пратка с дрехи, обувки, учебници и играчки, които пътуват към Уганда. Как стига до идеята за Африка:

Когато бях малка, баща ми винаги е разказвал истории от Африка, понеже беше моряк и е пътувал много време там. Имам рамонтична представа за континента-майка и винаги съм искала да отида там, да живея известно време там.

Михаела Стойкова е основател на операция „Плюшено мече“, която започва като идея за коледни подаръци на деца в неравностойно положение, но се разраства до постоянен проект, включващ образователни програми, дарителски акции, общуване и грижа за деца с увреждания и деца в риск, много от които - обитатели на центровете за настаняване от семеен тип.

Романтичната й представа за Африка не е накърнена, защото е било наясно къде отива и видяното за нея не е било шок, признава Михаела в интервю за "Хоризонт". Тя призова всички, които желаят да се включат като доброволци в някоя от инициативите, да се свържат с нея.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна